Άρθρο 1
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του ΔΠΜΣ «Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Οργανικής Σύνθεσης και γενικότερα της Οργανικής Χημείας και των Εφαρμογών τους στη Χημική Βιομηχανία. Το ΔΠΜΣ στοχεύει να εκπαιδεύσει στελέχη που θα είναι ικανά να στελεχώσουν τη χημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής βιομηχανίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών τομέων των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Κέντρων, με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική συμβολή τους στις συνολικές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΔΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μαθησιακά αποτελέσματα, προσόντα που αποκτώνται από την επιτυχή παρακολούθηση του Π.Μ.Σ.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα από αυτό το ΔΠΜΣ είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν: 1. Σχεδιασμό και πραγματοποίηση πειραμάτων για τη σύνθεση οργανικών ενώσεων ως πιθανές βιοδραστικές ενώσεις, ως οργανοκαταλύτες, ως υποστρώματα για βιολογικές αντιδράσεις και εφαρμογές, 2. Μηχανιστική μελέτη χημικών αντιδράσεων, 3. Μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων χημικών ενώσεων με χρήση ποικίλων φασματοσκοπικών, όπως NMR και MS, και αναλυτικών μεθόδων, όπως HPLC, GC-MS, LC-MS, 4. Σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων πειραματικών τεχνικών για διάφορες εργαστηριακές διεργασίες και βιομηχανικές εφαρμογές, με ιδιαίτερη έμφαση σε φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες, 5. Δυνατότητα πραγματοποίησης θεωρητικών υπολογισμών και προβλέψεων με βάση διάφορα θεωρητικά μοντέλα, 6. Δυνατότητα παρουσίασης ερευνητικών αποτελεσμάτων, 7. Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, 8. Καλλιέργεια της ηθικής και της δεοντολογίας στην έρευνα.
Προσόντα
Με την επίτευξη των ανωτέρω μαθησιακών αποτελεσμάτων, οι απόφοιτοι του ΔΠΜΣ θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, στον τομέα της έρευνας (ερευνητικά Ιδρύματα και εργαστήρια του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα), της βιομηχανίας (φαρμακευτικές εταιρείες, χημικές/βιοχημικές εταιρείες, εταιρείες ενέργειας, ανακύκλωσης, λιπασμάτων κ.ά), της ανάλυσης/ πιστοποίησης (φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα) ή της εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων), καθώς και η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Άρθρο 2
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΔΠΜΣ
Αρμόδια όργανα για τη λειτουργία του ΔΠΜΣ σύμφωνα με τον ν. 4957/2022 είναι:
2.1. Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος
2.2 Η Σύγκλητος
2.3 Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ) του ΔΠΜΣ
Η ΕΠΣ είναι αρμόδια για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την οργάνωση της λειτουργίας του προγράμματος και για την οικονομική διαχείριση του. Αρμοδιότητες της ΕΠΣ είναι να:
εισηγείται στη Σύγκλητο διά της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών την αναγκαιότητα τροποποίησης, καθώς και την παράταση της διάρκειας του ΔΠΜΣ,
ορίζει τον/ην Διευθυντή/τρια του ΔΠΜΣ,
συγκροτεί Επιτροπές για την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων και εγκρίνει την εγγραφή αυτών στο ΔΠΜΣ,
αναθέτει το διδακτικό έργο μεταξύ των διδασκόντων/ουσών του ΔΠΜΣ και δύναται να αιτηθεί στις Συνελεύσεις των συνεργαζόμενων Τμημάτων την ανάθεση επικουρικού διδακτικού έργου στους υποψήφιους διδάκτορες των Τμημάτων, υπό την επίβλεψη διδάσκοντος/ουσας του ΔΠΜΣ.
συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές για την εξέταση των διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων και ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα ανά εργασία,
διαπιστώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης και απονέμει το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών,
εγκρίνει τον απολογισμό του ΔΠΜΣ,
αναθέτει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες τη διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου,
καταρτίζει τον αρχικό ετήσιο προϋπολογισμό του ΔΠΜΣ και τις τροποποιήσεις του και εισηγείται την έγκρισή του προς την Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.),
καταρτίζει και εγκρίνει τον απολογισμό του προγράμματος,
εγκρίνει τη διενέργεια δαπανών του ΔΠΜΣ,
εγκρίνει τη χορήγηση υποτροφιών, ανταποδοτικών ή μη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση ίδρυσης του ΔΠΜΣ και τον Κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών,
προσκαλεί Επισκέπτες Καθηγητές/τριες για την κάλυψη διδακτικών αναγκών του ΔΠΜΣ,
καταρτίζει σχέδιο για την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών,
ανακατανέμει μαθήματα μεταξύ των ακαδημαϊκών εξαμήνων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών.
2.5. Διευθυντής/τρια του ΔΠΜΣ
Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών ορίζει ένα από τα μέλη της Διευθυντή του Προγράμματος. Ο/Η Διευθυντής/τρια του ΔΠΜΣ είναι κατά προτεραιότητα βαθμίδας Καθηγητή/τριας ή Αναπληρωτή/τριας Καθηγητή/τριας και ορίζεται για διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης χωρίς περιορισμό. Ο/Η Διευθυντής/τρια του ΔΠΜΣ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) προεδρεύει της ΕΠΣ, συντάσσει την ημερήσια διάταξη και συγκαλεί τις συνεδριάσεις της,
β) εισηγείται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία του ΔΠΜΣ προς την ΕΠΣ του ΔΠΜΣ,
γ) εισηγείται προς την ΕΠΣ και τα λοιπά όργανα του Α.Ε.Ι. θέματα σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του ΔΠΜΣ,
δ) είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος/η του προγράμματος και ασκεί τις αντίστοιχες αρμοδιότητες,
ε) παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του ΔΠΜΣ και του Εσωτερικού Κανονισμού μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΔΠΜΣ,
στ) ασκεί οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα, η οποία ορίζεται στην απόφαση ίδρυσης του ΔΠΜΣ.
Ο/Η Διευθυντής/τρια του ΔΠΜΣ, καθώς και τα μέλη της ΕΠΣ δεν δικαιούνται αμοιβής ή οιασδήποτε αποζημίωσης για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται και σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
2.6. Γραμματειακή υποστήριξη ΠΜΣ
α) Η Γραμματεία του Τμήματος Χημείας είναι αρμόδια για τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του ΔΠΜΣ. Η Γραμματεία έχει ως καθήκον τη γραμματειακή υποστήριξη του ΔΠΜΣ, όπως την προετοιμασία της διαδικασίας εισδοχής υποψηφίων, την τήρηση των οικονομικών στοιχείων του Προγράμματος, τη γραμματειακή υποστήριξη της ΕΠΣ, την καταχώριση βαθμολογιών κ.λπ.
β) Ο/Η Γραμματέας του Τμήματος ορίζει υπάλληλο ή υπαλλήλους - ανάλογα με τον αριθμό των ΠΜΣ και τον φόρτο εργασίας - ως αρμόδιο/ους για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.
γ) Το ΔΠΜΣ έχει ιδίους πόρους και μπορεί να προσλαμβάνει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξωτερικούς συνεργάτες για τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη, οι οποίοι και πάλι βρίσκονται υπό την επιστασία της Γραμματείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.
Άρθρο 3
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Στο ΔΠΜΣ «Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των κάτωθι Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής
Χημείας
Φαρμακευτικής
Πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών, Υγείας και συναφών κλάδων και με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν και θα εξεταστούν σε επιπλέον μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου.
Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών/τριών στο ΔΠΜΣ «Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία» ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Ο ανώτατος αριθμός εισακτέων προσδιορίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των διδασκόντων του ΔΠΜΣ και την αναλογία φοιτητών/τριων-διδασκόντων/ουσών, την υλικοτεχνική υποδομή, τις αίθουσες διδασκαλίας και την απορρόφηση των διπλωματούχων από την αγορά εργασίας.
Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ' έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.
Οι υπότροφοι του ΙΚΥ, οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Π.Μ.Σ., εισάγονται χωρίς εξετάσεις.
Άρθρο 4
ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Η επιλογή των φοιτητών/τριών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού.
Κάθε Ιούνιο, με απόφαση της ΕΠΣ του ΔΠΜΣ, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ, των συνεργαζόμενων Τμημάτων και Ιδρυμάτων προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο ΔΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της ΕΠΣ.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
Αίτηση Συμμετοχής.
Βιογραφικό σημείωμα.
Επικυρωμένο Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν, καθώς και ανακοινώσεις σε συνέδρια.
Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
Δύο συστατικές επιστολές.
Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2, ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει, ο υποψήφιος εξετάζεται γραπτώς σε μετάφραση επιστημονικού κειμένου από την επιτροπή επιλογής εισακτέων.
Για τους/ις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου τους, εκτός αν προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Διαδικασία
Η ΕΠΣ ορίζει επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα. Προκειμένου να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών πρέπει:
- το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
- ο/η φοιτητής/τρια να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι.
Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 10%
Μέσος όρος βαθμολογίας στα προπτυχιακά μαθήματα Οργανικής Χημείας σε ποσοστό 10%
Συνάφεια Διπλωματικής εργασίας, όπου αυτή προβλέπεται στον Α΄ κύκλο σπουδών σε ποσοστό 20%
Πιστοποιημένη γνώση αγγλικής γλώσσας σε ποσοστό 5%
Ερευνητική δραστηριότητα σε ποσοστό 5%
Δημοσιεύσεις σε ποσοστό 5%
Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 5%
Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 40%
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η επιτροπή επιλογής εισακτέων καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών/τριών, εγκρίνει τον κατάλογο επιτυχόντων φοιτητών/τριών και επιλαχόντων και τον καταθέτει προς έγκριση στην ΕΠΣ.
Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ εντός δεκαπέντε ημερών (15) ημερών από την απόφαση της ΕΠΣ.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.
Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
Άρθρο 5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα πέντε (5) ακαδημαϊκά εξάμηνα, έπειτα από τηςηση του/της φοιτητή/τριας και έγκριση από την ΕΠΣ.
Οι φοιτητές/τριες που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, έπειτα από αιτιολογημένη αίτησή τους προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών δύνανται να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Αναστολή φοίτησης χορηγείται για σοβαρούς λόγους (στρατιωτική θητεία, ασθένεια, λοχεία, απουσία στο εξωτερικό κ.ά.).
Η αίτηση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να συνοδεύεται από όλα τα σχετικά δικαιολογητικά αρμόδιων δημόσιων αρχών ή οργανισμών, από τα οποία αποδεικνύονται οι λόγοι αναστολής φοίτησης. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρώνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.
Τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το πέρας της αναστολής φοίτησης, ο/η φοιτητής /τρια υποχρεούται να επανεγγραφεί στο πρόγραμμα για να συνεχίσει τις σπουδές του/της με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του/της ενεργού φοιτητή/τριας. Οι φοιτητές/τριες δύνανται με αίτησή τους να διακόψουν την αναστολή φοίτησης και να επιστρέψουν στο Πρόγραμμα μόνο στην περίπτωση που έχουν αιτηθεί αναστολή φοίτησης για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η αίτηση διακοπής της αναστολής φοίτησης πρέπει να κατατίθεται το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου της αναστολής.
Η διάρκεια αναστολής ή παράτασης του χρόνου φοίτησης συζητείται και εγκρίνεται κατά περίπτωση από τη Σ.Ε., η οποία και εισηγείται στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.
Άρθρο 6
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το ΔΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους.
Η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να πραγματοποιείται διά ζώσης ή/και εξ αποστάσεως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και όσα ορίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού. Τα εργαστηριακά μαθήματα πραγματοποιούνται διά ζώσης. Όλα τα μαθήματα διδάσκονται εβδομαδιαίως και, κατά περίπτωση, περιλαμβάνουν εργαστηριακές ασκήσεις και σεμινάρια. Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή/και η αγγλική.
Για την απόκτηση διπλώματος του ΔΠΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, κ.ά. καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Ειδικότερα, είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε οκτώ (8) θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του Α' και του Β' εξαμήνου σπουδών.
Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.
Α. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Β. Περιεχόμενο/Περιγραφή μαθημάτων
Προχωρημένη Οργανική Χημεία
Οξύτητα και βασικότητα οργανικών ενώσεων. Θεωρία HSAB (Hard/Soft Acid/Base). Πυρηνόφιλη αλειφατική υποκατάσταση. Γειτονική υποβοήθηση. Αντιδράσεις απόσπασης. Χημεία καρβονυλίου. Ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση. Σταθερές Hammet. Πυρηνόφιλη αρωματική υποκατάσταση. Χημεία οργανικών ενώσεων που περιέχουν βόριο και πυρίτιο. Aντίδραση Diels Alder. Μηχανισμός και στερεοεκλεκτικότητα, δραστικότητα διενίων και διενοφίλων. Έτερο-Diels-Alder και ασύμμετρη αντίδραση Diels-Alder. 1,3 Διπολικές αντιδράσεις [2+2] κυκλοπροσθήκες. [2+2] αντίδραση κυκλοαναστροφής. Σιγματροπικές μεταθέσεις.
Σύγχρονες Φασματοσκοπικές Μέθοδοι και Μέθοδοι Ανάλυσης
Θεωρητικό υπόβαθρο της φασματοσκοπίας NMR και εισαγωγή στις παλμικές αλληλουχίες. Παράμετροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη φασματοσκοπία NMR (χημική μετατόπιση, J-σύζευξη, χρόνοι εφησυχασμού, βαθμίδες). Γενικά περί ομοπυρηνικής και ετεροπυρηνικής φασματοσκοπίας δύο διαστάσεων NMR (COSY, NOESY, TOCSY, HSQC, HMBC, DOSY). Παρακολούθηση αντιδράσεων σε υγρή και στερεή φάση. Εφαρμογές ταυτοποίησης φαρμακευτικών μορίων με χρήση φασματοσκοπίας μίας και δύο διαστάσεων.
Μοριακή μοντελοποίηση.
Φασματοσκοπία υπερύθρου (IR) (αρχές, οργανολογία, εφαρμογές). Φασματοσκοπία υπεριώδους-ορατού (UV-vis) (αρχές, εφαρμογές). Φασματοσκοπία Raman (αρχές, εφαρμογές).
Φασματομετρία μάζας (MS) (αρχές και οργανολογία). Θραυσματοποίηση οργανικών ενώσεων-ανάλυση θραυσμάτων. Φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (High Resolution Mass Spectrometry). Εφαρμογές της φασματομετρίας μάζας στον προσδιορισμό δομής οργανικών ενώσεων και στην ανάλυση φαρμάκων, φυσικών προϊόντων, βιομορίων.
Τεχνικές διαχωρισμού-Χρωματογραφικές Τεχνικές. Προκατεργασία δείγματος, αρχές, οργανολογία και εφαρμογές τεχνικών διαχωρισμού. Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC). Αέριος χρωματογραφία (GC). Συνδυασμένες τεχνικές GC/MS και LC/MS.
Οργανική Σύνθεση
Βασικές αρχές της χημικής δραστικότητας των οργανομεταλλικών καταλυτών: ομογενής και ετερογενής κατάλυση και εφαρμογές στη χημική βιομηχανία, κατάλυση και αειφορία, καταλυτικές και στοιχειομετρικές αντιδράσεις, καταλυτικοί κύκλοι και συνήθεις οργανομεταλλικές αντιδράσεις. Ολεφινική μετάθεση και εφαρμογές της στη σύνθεση φαρμακευτικών ενώσεων, ενώσεων με τεχνολογικό ενδιαφέρον, πολυμερών, κλπ.: αντιδράσεις μετάθεσης κλεισίματος δακτυλίου και διασταυρωμένης μετάθεσης. Αντιδράσεις σύζευξης και εφαρμογές τους στη σύνθεση ενώσεων με βιολογικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον: αντιδράσεις Buchwald-Hartwig, Heck, Sonogashira, Stille, Suzuki, Tsuji-Trost. Ενεργοποίηση δεσμών C-H: βιωσιμότητα στην οργανική σύνθεση, οικονομία βημάτων, μείωση χρήσης τοξικών διαλυτών και δημιουργίας αποβλήτων, εφαρμογές στη σύνθεση χημικών ενώσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Διαστερεοεκλεκτική πυρηνόφιλη προσβολή σε καρβονυλικές ενώσεις (μοντέλα Cram, Felkin-Ahn, χηλίωση και μεταβατικές καταστάσεις ανακλίντρου) - Αρχές Πράσινης Χημείας - Οργανοκατάλυση: Ορισμός - Ιστορικές αναφορές - Ενεργοποίηση εναμίνης - Ενεργοποίηση ιόντος ιμινίου - Ενεργοποίηση δεσμών υδρογόνου - SOMO κατάλυση - Φωτοοξειδοαναγωγική κατάλυση - Κατάλυση αντισταθμιστικού ιόντος - Σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης στην Οργανοκατάλυση - Αναλυτικές τεχνικές για τη μελέτη οργανικών αντιδράσεων - Οργανοκατάλυση και καταλύτες μεταφοράς φάσης - Εφαρμογές στη χημική βιομηχανία - Καρβένια και κατάλυση μέσω καρβενίων - Συνδυασμός μεθόδων ενεργοποίησης και εφαρμογές στη χημική βιομηχανία, Πράσινη Χημεία και εφαρμογές στη χημική βιομηχανία - ΦωτοΟξειδοαναγωγική κατάλυση και συνδυασμός της με οργανομεταλλική χημεία - Φωτοκατάλυση στην Οργανική Χημεία - ΦωτοΟργανοκατάλυση - Βιομηχανικές εφαρμογές της φωτοκατάλυσης - Αναλυτικές τεχνικές και φωτοκατάλυση.
Παρουσίαση σύγχρονων συνθετικών μεθόδων μέσα από παραδείγματα ολικής σύνθεσης φυσικών προϊόντων και πολύπλοκων ενώσεων.
Φαρμακοχημεία και Χημεία Βιομορίων
Εισαγωγή στη Φαρμακοχημεία. Ιστορική αναδρομή (από τα φυσικά προϊόντα στον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμάκων). Ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων. Ένωση-οδηγός και προσεγγίσεις ανακάλυψής της. Φαρμακοφόρο, μελέτες συσχέτισης δομής-δραστικότητας, βιοϊσοστερικές ομάδες. Φάσεις κλινικών δοκιμών. Υποδοχείς. Αγωνιστές και ανταγωνιστές. Ένζυμα. Αναστολείς ενζύμων (Αντιστρεπτοί και μη αντιστρεπτοί αναστολείς). Έλεγχοι βιολογικής δραστικότητας. Φαρμακοκινητική και Φαρμακοδυναμική. Προφάρμακα και Συστήματα μεταφοράς φαρμάκων. Βιοδραστικά λιπίδια και στόχοι για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Αναλγητικά. Οποιούχα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ενδοκανναβινοειδή.
Προστατευτικές ομάδες στην πεπτιδική/οργανική σύνθεση. Σύνθεση πεπτιδίων σε στερεά φάση, στρατηγικές σύνθεσης μεγάλων πεπτιδίων/πρωτεϊνών. Παράλληλη σύνθεση, σύνθεση βιβλιοθηκών πεπτιδικών/οργανικών ενώσεων, σύγχρονες τάσεις σύνθεσης μεγάλου αριθμού ενώσεων με σκοπό την εύρεση ενώσεων με φαρμακολογική εφαρμογή.
Φωσφορικοί, φωσφιτικοί και Η-φωσφονικοί εστέρες. Ιστορική αναδρομή της σύνθεσης ολιγονουκλεοτιδίων. Μέθοδοι φωσφοδιεστέρων, φωσφοτριεστέρων, φωσφιτικών τριεστέρων και φωσφοραμιδιτών και Η-φωσφονικών εστέρων. Σύνθεση RNA ολιγονουκλεοτιδίων. Ειδικές κατηγορίες ολιγονουκλεοτιδίων. Locked Nucleic Acids (LNA), Peptide Nucleic Acids (PNA), Click oligonucleotides, DNA Microarrays and microchips, φωτοχημική σύνθεση ολιγονουκλεοτιδίων και σύνθεση χωρίς προστασία στις βάσεις. Ολιγονουκλεοτίδια για χημειοθεραπευτικούς σκοπούς, αλυσιδωτή αντίδρασης πολυμεράσης, αποσιώπηση γονιδίων με RNA-i, γονιδιακή θεραπεία με CRISPR-Cas9.
Ειδικά Θέματα
Ονοματολογία ετεροκυκλικών ενώσεων. Σύνθεση και χαρακτηριστικές ιδιότητες των κυριοτέρων 3μελών, 4μελών και 5μελών και 6μελών ετεροκυκλικών δακτυλίων με 1 ή 2 ετεροάτομα. Σύντομη αναφορά στη σημασία των ετεροκυκλικών ενώσεων στη ζωή (Βιοχημεία, Γεωργία, Ιατρική, Τεχνολογία).
Αλκαλοειδή - Απομόνωση, ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός. Στεροειδή.
Χρήση ενζύμων στην οργανική σύνθεση. Σύνθεση οπτικά καθαρών οργανικών ενώσεων με τη βοήθεια ενζύμων.
Μοριακοί ανιχνευτές στη βιολογία: ανιχνευτές βάσει συγγένειας, ανιχνευτές βάσει δραστικότητας, φωτοενεργοποιούμενοι ομοιοπολικοί ανιχνευτές. Χημική σύνδεση βιομορίων. Αρχές βιοορθογωνικής χημείας. Μετα-μεταφραστική χημική τροποποίηση βιομορίων.
Πρότυπη Βιβλιογραφική Εργασία
Οδηγίες για γραπτές και προφορικές παρουσιάσεις. Αναζήτηση με βάση τη δομή σε βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (Reaxys, SciFinder). Αναζήτηση βιβλιογραφικών αναφορών στο Web of Science. Χρήση λογισμικού διαχείρισης βιβλιογραφικών δεδομένων (Mendeley). Ανασκόπηση των μοντέλων Cram, Felkin-Ann και μεταβατικών καταστάσεων Zimmerman-Traxler σε προβλήματα ασύμμετρης σύνθεσης. Ανάλυση του μηχανισμού σταδίου-κλειδί σε ασύμμετρες ολικές συνθέσεις φυσικών προϊόντων. Μετατροπή δεδομένων NMR σε φάσμα (MNova). Αξιολόγηση γραπτών εργασιών και προφορικών παρουσιάσεων από τους φοιτητές.
Προχωρημένες Εργαστηριακές Τεχνικές Σύνθεσης και Ανάλυσης Ι
Εξάσκηση και χρήση των εργαστηριακών τεχνικών σύνθεσης.
Μέθοδοι σύνθεσης σε υγρά φάση και σύνθεσης σε στερεά φάση. Ειδικές τεχνικές διεξαγωγής αντιδράσεων υπό αδρανείς συνθήκες και υπό κρυογονικές συνθήκες.
Εξάσκηση και χρήση των φασματοσκοπικών και αναλυτικών οργάνων NMR, IR, UV, MS, HPLC, GC/MS, LC/MS.
Προχωρημένες Εργαστηριακές Τεχνικές Σύνθεσης και Ανάλυσης ΙΙ
Εξάσκηση και χρήση των εργαστηριακών τεχνικών σύνθεσης.
Χρήση μικροκυμάτων και υπερήχων στην οργανική σύνθεση. Χρήση φωτοχημικών διατάξεων για οργανικούς μετασχηματισμούς.
Αρχές λειτουργίας ΝΜR και σύνδεση αυτών με τη διαδικασία λήψης φασμάτων NMR. Ευαισθησία NMR. Διαδικασίες διέγερσης και αποδιέγερσης και πρακτικές προεκτάσεις. Τεχνικές αποσύζευξης και εφαρμογές. Περιγραφή του οργάνου NMR. Διαλύτες NMR και διαδικασία προετοιμασίας δειγμάτων. Προετοιμασία πειραμάτων NMR: locking, shimming και ερμηνεία παραμέτρων των οργάνων NMR. Συζεύξεις και επίδραση αυτών στην μορφή των φασμάτων: φάσματα πρώτης και υψηλότερης τάξης, εικονικές συζεύξεις, συζεύξεις με 19F και 31P. Κορεσμός και φαινόμενο ΝΟΕ στην 1D φασματοσκοπία. Πρακτική εξάσκηση στην καταγραφή φασματοσκοπικών αποτιμήσεων με βάση τις οδηγίες επιστημονικών περιοδικών.
Στα πλαίσια των παραπάνω μαθημάτων προβλέπονται σεμινάρια σε εξειδικευμένα σύγχρονα θέματα, όπως π.χ. Υλικά που βασίζονται στον άνθρακα (φουλερένιο, νανοσωλήνες άνθρακα, γραφένιο). Πολυλειτουργικά νανοδομημένα υλικά.
Άρθρο 7
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του ΔΠΜΣ δύναται να πραγματοποιείται και με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Η οργάνωση μαθημάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αφορά σε μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που από τη φύση τους δύνανται να υποστηριχθούν με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δεν εμπεριέχουν πρακτική, εργαστηριακή ή κλινική εξάσκηση των φοιτητών/τριών, που για τη διεξαγωγή τους απαιτείται η συμμετοχή των φοιτητών/τριών με φυσική παρουσία.
Υπεύθυνη για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως και για τα ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι η Μονάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΕΚΠΑ.
Το ΕΚΠΑ τηρεί ηλεκτρονική πλατφόρμα προσβάσιμη και σε άτομα με αναπηρία, μέσω της οποίας παρέχονται υπηρεσίες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να αναρτάται εκπαιδευτικό υλικό ανά μάθημα, το οποίο δύναται να περιλαμβάνει σημειώσεις, παρουσιάσεις, ασκήσεις, ενδεικτικές λύσεις αυτών, καθώς και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, εφόσον τηρείται η κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση των φοιτητών/τριών και προστατεύεται από τον ν. 2121/1993 (Α' 25), εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Άρθρο 8
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας και τρεις (3) εβδομάδες εξετάσεων. Τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου εξετάζονται επαναληπτικώς κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων κ.λπ. είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που το ποσοστό απουσιών φοιτητή ξεπερνά το 20 % ανά μάθημα /ή στο σύνολο των μαθημάτων, τίθεται θέμα διαγραφής του/της φοιτητή/τριας. Το εν λόγω θέμα εξετάζεται από την ΕΠΣ.
Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ ή του eclass του μαθήματος.
Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον/τη διδάσκοντα/ουσα του κάθε μαθήματος. Κατά τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων, ως μεθόδων αξιολόγησης, εξασφαλίζεται υποχρεωτικά το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Η βαθμολογία των μαθημάτων κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας εντός 20 ημερών από τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.
Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας δύναται να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης.
Δύναται να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι για την αξιολόγηση φοιτητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μετά από απόφαση της ΕΠΣ και εισήγηση της επιτροπής ΦμεΑ του Τμήματος και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με αναπηρία.
Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών των προγραμμάτων σπουδών δεύτερου κύκλου που οργανώνονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης.
Στις περιπτώσεις ασθένειας ή ανάρρωσης από βαριά ασθένεια συνιστάται ο/η διδάσκων/ουσα να διευκολύνει, με όποιον τρόπο θεωρεί ο ίδιος πρόσφορο, τον/την φοιτητή/τρια (π.χ. προφορική εξ αποστάσεως εξέταση). Κατά τις προφορικές εξετάσεις ο/η διδάσκων/ουσα εξασφαλίζει ότι δεν θα παρευρίσκεται μόνος του/της με τον/την εξεταζόμενο/η φοιτητή/τρια.
Για την απόκτηση ΔΜΣ κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων του ΔΠΜΣ και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, συγκεντρώνοντας έτσι ενενήντα (90) ECTS. Για τις περιπτώσεις πτυχιούχων συναφών Τμημάτων που απαιτείται παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση προπτυχιακών μαθημάτων, ο χρόνος φοίτησης θα παραταθεί κατά δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Αν ο φοιτητής/τρια αποτύχει περισσότερες από τρεις (3) φορές στο ίδιο μάθημα, ακολουθείται η διαδικασία που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
Τα γραπτά φυλάσσονται υποχρεωτικά και με επιμέλεια του/της υπεύθυνου/ης του μαθήματος για δύο (2) χρόνια. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού τα γραπτά παύουν να έχουν ισχύ και με ευθύνη της ΕΠΣ συντάσσεται σχετικό πρακτικό και καταστρέφονται - εκτός αν εκκρεμεί σχετική ποινική, πειθαρχική ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική διαδικασία
Ο/Η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια μπορεί κατόπιν αιτήσεώς του προς την ΕΠΣ του ΔΠΜΣ να ζητήσει να ξαναδώσει ένα μάθημα το δεύτερο ή το τρίτο εξάμηνο. Ο τελικός βαθμός θα είναι αυτός που θα λάβει στην επανεξέταση.
Άρθρο 9
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στο Γ΄ εξάμηνο του Προγράμματος προβλέπεται η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Προς τούτο η ΕΠΣ στα μέσα του Α' εξαμήνου, ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα αυτής.
Ύστερα από αίτηση του/της υποψηφίου/ας στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο/η επιβλέπων/ουσα και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η αγγλική ή η ελληνική και ορίζεται μαζί με τον ορισμό του θέματος.
Ο/Η Επιβλέπων/ουσα και τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζονται από τις κατωτέρω κατηγορίες που έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.:
α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,
β) ομότιμοι Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Α.Ε.Ι.,
γ) συνεργαζόμενοι καθηγητές,
δ) εντεταλμένοι διδάσκοντες,
ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,
στ) ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α' 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών δύναται να ανατίθεται η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και σε μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος, που δεν έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.
Δύο μέλη της τριμελούς επιτροπής πρέπει να είναι μέλη ΔΕΠ.
Το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να είναι πρωτότυπο. Η έρευνα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας αποβλέπει στην εκπαίδευση του/της φοιτητή/τριας, την εκμάθηση εργαστηριακών τεχνικών και την αποκόμιση εμπειρίας που απαιτείται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ., καθώς και για την περαιτέρω σταδιοδρομία του/της. Η εφαρμοσμένη έρευνα στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας, λόγω της φύσης της, εντάσσεται σε συνεχόμενες και, πολλές φορές, μακροχρόνιες έρευνες του εκάστοτε εργαστηρίου και των επιστημονικών υπευθύνων στον συγκριμένο τομέα της Επιστήμης, συχνά στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο/Η επιβλέπων/ουσα έχει τον αποφασιστικό ρόλο να κρίνει αν η συνεισφορά του τμήματος της έρευνας που αντιστοιχεί στη διπλωματική εργασία δικαιολογεί συμμετοχή του/της εκπαιδευόμενου/ης ως συγγραφέα σε ευρύτερη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, παρουσίαση σε επιστημονικό συνέδριο κ.ά. Μετά το πέρας της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, οποιοδήποτε όφελος απορρέει από τη συνέχιση της αντίστοιχης έρευνας στο εργαστήριο, ανήκει αποκλειστικά στον/στην επιστημονικό/ή υπεύθυνο/η αυτής της φάσης της έρευνας ή και σε άλλους ερευνητές/τριες.
Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας γίνεται σε συνεννόηση με τον/την επιβλέποντα/ουσα-επιστημονικό/ή υπεύθυνο/η.
Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική.
Για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες οφείλουν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και τα πρότυπα που αναφέρονται στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Χημείας και του ΔΠΜΣ.
Ο/Η φοιτητής/τρια σε συνεννόηση με τον/την επιβλέποντα/ουσα-επιστημονικό/ή υπεύθυνο/η αποστέλλει στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ αντίτυπο της εργασίας του σε προθεσμίες που ορίζονται από την ΕΠΣ του ΔΠΜΣ.
Για να εγκριθεί η εργασία ο/η φοιτητής/τρια οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής.
Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στο Ψηφιακό Αποθετήριο «ΠΕΡΓΑΜΟΣ», σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
Εφόσον η Μ.Δ.Ε. περιέχει πρωτότυπα αποτελέσματα μη δημοσιευμένα, δύναται, κατόπιν αιτήσεως του/της επιβλέποντος/ουσας, η οποία συνυπογράφεται από τον/την μεταπτυχιακό φοιτητή/τρια, να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μόνο οι περιλήψεις, και το πλήρες κείμενο να δημοσιευθεί αργότερα.
Άρθρο 10
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών, έως και τη λήξη τυχόν χορηγηθείσας παράτασης φοίτησης, πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων.
Τo Ίδρυμα εξασφαλίζει στους/ις φοιτητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες προσβασιμότητα στα προτεινόμενα συγγράμματα και τη διδασκαλία (https://access.uoa.gr/).
Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΚΠΑ παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών σε θέματα σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης (https://www.career.uoa.gr/ypiresies/).
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να συμμετέχουν και να παρακολουθούν σεμινάρια ερευνητικών ομάδων, συζητήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης, επισκέψεις εργαστηρίων, συνέδρια/ημερίδες με γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό του ΔΠΜΣ, διαλέξεις ή άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις του ΔΠΜΣ κ.ά.
Η ΕΠΣ αποφασίζει κάθε ακαδημαϊκό έτος εάν θα χορηγηθούν υποτροφίες σύμφωνα με τη διαδικασία χορήγησης υποτροφιών που περιγράφεται στο άρθρο 13 του παρόντος κανονισμού.
Η ΕΠΣ δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων εάν:
υπερβούν το ανώτατο όριο απουσιών
έχουν αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων και δεν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα,
υπερβούν τη μέγιστη χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ, όπως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό,
έχουν παραβιάσει τις κείμενες διατάξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αρμόδια πειθαρχικά Όργανα,
αυτοδίκαια κατόπιν αιτήσεως των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων,
δεν καταβάλλουν το προβλεπόμενο τέλος φοίτησης.
7. Στο τέλος κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντα/ουσας από τους/ις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες. Η αξιολόγηση θα είναι ανώνυμη σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή βάση σχετικού ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του/ης κάθε διδάσκοντα/ουσας θα κοινοποιούνται στον/ην συντονιστή/στρια του μαθήματος, στον/ην Διευθυντή/ντρια και στον/ην ίδιο/α μετά το τέλος της βαθμολόγησης κάθε εξεταστικής περιόδου.
8. Η ορκωμοσία δεν αποτελεί συστατικό τύπο της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών, είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του εγγράφου τίτλου του διπλώματος. Η καθομολόγηση γίνεται στο πλαίσιο της Συνέλευσης της ΕΠΣ και σε χώρο του Τμήματος Χημείας ή της Σχολής Θετικών Επιστημών, παρουσία του/ης Διευθυντή/ντριας του ΔΠΜΣ, του/της Προέδρου του Τμήματος ή του/της Αναπληρωτή/τριας του/της και, κατά τις δυνατότητες, ενδεχομένως εκπροσώπου του Πρυτάνεως.
9. Αίτημα για τελετή ορκωμοσίας μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού κτηρίου εξετάζεται κατά περίπτωση από τον/την Πρύτανη, βάσει εκτίμησης των εκάστοτε δυνατοτήτων και του αριθμού των ορκιζόμενων που θα δηλώνεται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας.
10. Εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης/απαλλαγή από ορκωμοσία. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το ΠΜΣ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σπουδές, διαμονή ή εργασία στο εξωτερικό, λόγοι υγείας κ.λπ.), μπορούν να αιτηθούν στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης (απαλλαγή από ορκωμοσία). Η εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης εγκρίνεται από την ΕΠΣ του ΔΠΜΣ.
11. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να αιτηθούν την έκδοση παραρτήματος διπλώματος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
12. Για κάθε φοιτητή/τρια ορίζεται ακαδημαϊκός σύμβουλος σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό.
13. Η ΕΠΣ του ΔΠΜΣ ορίζει τριμελή επιτροπή η οποία δέχεται παράπονα και ενστάσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι οποίες προωθούνται στα αρμόδια όργανα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
14. Για τη συμμετοχή τους στο ΔΠΜΣ «Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία» οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των 1000 ευρώ ανά εξάμηνο. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου.
Άρθρο 11
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Οι φοιτητές/τριες μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών/τριων, όπως το πρόγραμμα ERASMUS + ή CIVIS, κατά την κείμενη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή ο μέγιστος αριθμός ECTS που μπορούν να αναγνωρίσουν είναι τριάντα (30). Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μετά το Α΄ εξάμηνο σπουδών τους. Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να κάνουν αίτηση προς την ΕΠΣ και να ακολουθήσουν τους όρους του προγράμματος. Το ΔΠΜΣ μπορούν να το παρακολουθήσουν και φοιτητές/τριες από διεθνή προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών/τριών, όπως το πρόγραμμα ERASMUS+, σύμφωνα με τις συναφθείσες συνεργασίες.
Στα πλαίσια του ΔΠΜΣ δεν παρέχεται στους/στις φοιτητές/τριες η δυνατότητα πρακτικής άσκησης.
Άρθρο 12
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, όπου αυτά προβλέπονται, οι φοιτητές/τριες του ΔΠΜΣ, οι οποίοι πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο ΠΜΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι/ες φοιτητές/τριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριων που εισάγονται στο ΔΠΜΣ ανά ακαδημαϊκό έτος.
Η αίτηση για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης υποβάλλεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών/τριών του ΔΠΜΣ και πριν την καταβολή των τελών φοίτησης του Α' εξαμήνου. Η οικονομική κατάσταση υποψηφίου/ας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής στο ΔΠΜΣ.
Δεν δικαιούνται απαλλαγή όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή, ούτε οι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.
Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από την ΕΠΣ και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης.
Εφόσον η ισχύουσα νομοθεσία θέτει ηλικιακό κριτήριο, συνιστάται, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, ως ημερομηνία γέννησης να θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.
Τα μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, που γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι και απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων.
Σε περίπτωση που φοιτούν ταυτόχρονα σε ΠΜΣ του Ιδρύματος μέλη της ίδιας οικογένειας μέχρι β΄ βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται μείωση στα καταβαλλόμενα τέλη φοίτησης κατά 50%.
Η αίτηση για μείωση από τα τέλη φοίτησης υποβάλλεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών/τριών του ΔΠΜΣ και πριν την καταβολή των τελών φοίτησης του Α' εξαμήνου.
Άρθρο 13
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ
Για την πραγματοποίηση των σπουδών τους οι φοιτητές/τριες μπορούν να λάβουν υποτροφίες. Η ΕΠΣ του ΔΠΜΣ αποφασίζει και εγκρίνει τη χορήγηση υποτροφιών, ανταποδοτικών ή μη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του ΕΚΠΑ.
Η ΕΠΣ του ΔΠΜΣ δύναται να χορηγεί ανταποδοτικές υποτροφίες για διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου σε προγράμματα σπουδών α΄ κύκλου σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες.
Ως επικουρικό διδακτικό έργο ορίζεται η επικουρία των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου, η άσκηση των φοιτητών α΄ κύκλου, η διεξαγωγή φροντιστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, η εποπτεία εξετάσεων και η διόρθωση ασκήσεων.
Το ποσό της ανταποδοτικής υποτροφίας δύναται να καλύπτει μέρος ή το σύνολο των τελών φοίτησης και υπολογίζεται βάσει πραγματικών ωρών απασχόλησης. Η αμοιβή ανά ώρα αποφασίζεται στην αρχή κάθε έτους με απόφαση της ΕΠΣ. Η απόφαση αυτή γνωστοποιείται στους/στις φοιτητές/τριες του ΔΠΜΣ.
Προϋποθέσεις
Υποψηφιότητα για υποτροφίες αριστείας μπορούν να καταθέσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει το ήμισυ της κανονικής διάρκειας φοίτησης. Οι υποψήφιοι/ιες δεν πρέπει να κατέχουν έμμισθη θέση στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ούτε να λαμβάνουν υποτροφία από οποιοδήποτε άλλο φορέα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Κριτήρια
- βαθμολογική επίδοση στα μαθήματα (με μέσο όρο μεγαλύτερο ή ίσο του οκτώ)
- επιτυχής ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών
- επίδοση σε εξετάσεις εφ' όλης της ύλης
- ατομικό και οικογενειακό εισόδημα
Σε περίπτωση ισοβαθμίας και σύμπτωσης εισοδήματος, γίνεται κλήρωση. Σε περίπτωση που ο/η φοιτητής/τρια αποποιηθεί την υποτροφία, παρέχεται στον/στην επόμενο/η στη σειρά κατάταξης.
Διαδικασία
Οι φοιτητές/τριες μετά την πρόσκληση υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας αίτηση συνοδευόμενη υποχρεωτικά από τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
1) αναλυτική βαθμολογία
2) υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη μέσω της πλατφόρμας gov.gr, με το εξής κείμενο: «Δεν κατέχω έμμισθη θέση στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ούτε λαμβάνω υποτροφία από οποιοδήποτε άλλο φορέα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα»
3) πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας (ατομικό και οικογενειακό)
Η ΕΠΣ του ΔΠΜΣ εξετάζει τις υποψηφιότητες και αποφασίζει σχετικά.
Άρθρο 14
ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΠΜΣ
Για την εύρυθμη λειτουργία του ΔΠΜΣ θα διατεθούν οι αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηριακής εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας ΕΚΠΑ και, αν απαιτηθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αίθουσες διδασκαλίας και σεμιναρίων, αμφιθέατρα εξοπλισμένα με οπτικοακουστικά μέσα και εργαστήρια του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.
Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του ΔΠΜΣ γίνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας.
Η χρηματοδότηση του ΔΠΜΣ μπορεί να προέρχεται από:
α) τέλη φοίτησης,
β) δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα και κάθε είδους χορηγίες φορέων του δημόσιου τομέα, όπως οριοθετείται στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), ή του ιδιωτικού τομέα,
γ) πόρους από ερευνητικά προγράμματα,
δ) πόρους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών,
ε) μέρος των εσόδων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.),
στ) κάθε άλλη νόμιμη πηγή.
4. Η καταβολή των τελών φοίτησης πραγματοποιείται από τον ίδιο τον/την φοιτητή/τρια ή από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του/της φοιτητή/τριας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης του ΔΠΜΣ.
5. Η διαχείριση των πόρων του ΔΠΜΣ πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Ε.Κ.Π.Α.
6. Οι πόροι του ΔΠΜΣ κατανέμονται ως εξής:
α) ποσό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) των συνολικών εσόδων που προέρχονται από τέλη φοίτησης παρακρατείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Ε.Λ.Κ.Ε. για την οικονομική διαχείριση των ΠΜΣ Όταν τα έσοδα του ΠΜΣ προέρχονται από δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, κληροδοτήματα, ή πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα, πραγματοποιείται η παρακράτηση υπέρ Ε.Λ.Κ.Ε. που ισχύει για τα έσοδα από αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης,
β) το υπόλοιπο ποσό των συνολικών εσόδων του ΠΜΣ διατίθεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΠΜΣ.
Άρθρο 15
ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ / ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ
Διδάσκοντες/ουσες ΔΠΜΣ
Το διδακτικό έργο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) ανατίθεται, κατόπιν απόφασης της ΕΠΣ στις ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων:
α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των συνεργαζόμενων Τμημάτων ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το ΠΜΣ έχει τέλη φοίτησης,
β) ομότιμους καθηγητές/τριες ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των συνεργαζόμενων Τμημάτων ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Α.Ε.Ι.,
γ) συνεργαζόμενους/ες καθηγητές/τριες,
δ) εντεταλμένους/ες διδάσκοντες/ουσες,
ε) επισκέπτες καθηγητές/τριες ή επισκέπτες ερευνητές/τριες,
στ) ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α' 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
ζ) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ
Ανάθεση Διδακτικού Έργου
Η ανάθεση του διδακτικού έργου του ΔΠΜΣ πραγματοποιείται με απόφαση της ΕΠΣ του ΔΠΜΣ.
1. Οι αποφάσεις της ΕΠΣ για την κατανομή του διδακτικού έργου περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:
α) το ονοματεπώνυμο του διδάσκοντα/ουσας,
β) την ιδιότητά του (π.χ. μέλος ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διδάσκων σύμφωνα με το Π.Δ. 407/1980 κ.ά.),
γ) το είδος του διδακτικού έργου που ανατίθεται ανά διδάσκοντα/ουσα (μάθημα, σεμινάριο ή εργαστήριο),
δ) τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μάθημα, σεμινάριο ή εργαστήριο,
2. Η κατανομή του διδακτικού έργου πραγματοποιείται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους τόσο για το χειμερινό όσο και για το εαρινό εξάμηνο. Σε περίπτωση που η κατανομή του διδακτικού έργου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και για τα δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, η απόφαση θα λαμβάνεται πριν από την έναρξη του κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Με αιτιολογημένη απόφαση της ΕΠΣ του ΔΠΜΣ η ανάθεση διδακτικού έργου δύναται να τροποποιείται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.
3. Οι διδάσκοντες/ουσες, κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε καθεστώς εκπαιδευτικής άδειας ή αναστολής καθηκόντων, δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο προς το ΔΠΜΣ, εάν κρίνουν ότι το πρόγραμμά τους το επιτρέπει, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι βάσει των συντρεχουσών συνθηκών τούτο είναι ουσιαστικά και πρακτικά εφικτό, ζήτημα το οποίο πρέπει κατά περίπτωση να κριθεί αρμοδίως. Η ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων, σεμιναρίων και ασκήσεων του ΔΠΜΣ γίνεται ύστερα από έγκριση της ΕΠΣ του ΔΠΜΣ.
Άρθρο 16
ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο/Η φοιτητής/τρια ολοκληρώνει τις σπουδές για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού μαθημάτων και πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη του ΔΜΣ, καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η ΕΠΣ διαπιστώνει την ολοκλήρωση των σπουδών προκειμένου να χορηγηθεί το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ).
Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας χορηγείται στον/η μεταπτυχιακό/η φοιτητή/ρια βεβαίωση περάτωσης σπουδών, χάνεται η φοιτητική του/ης ιδιότητα και παύει η συμμετοχή του/ης στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Το ΔΜΣ πιστοποιεί την επιτυχή αποπεράτωση των σπουδών και αναγράφει βαθμό, με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων, κατά την ακόλουθη κλίμακα: Άριστα (8,5 έως 10), Λίαν Καλώς (6,5 έως 8,5 μη συμπεριλαμβανομένου) και Καλώς (5 έως 6,5 μη συμπεριλαμβανομένου).
Για τον υπολογισμό του βαθμού του τίτλου σπουδών λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα που έχει κάθε μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών και η οποία εκφράζεται με τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (ECTS). Ο αριθμός των πιστωτικών μονάδων (ECTS) του μαθήματος αποτελεί ταυτόχρονα και τον συντελεστή βαρύτητας αυτού του μαθήματος. Για τον υπολογισμό του βαθμού του τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται ο βαθμός κάθε μαθήματος με τον αντίστοιχο αριθμό των πιστωτικών μονάδων (του μαθήματος) και το συνολικό άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για την απόκτηση του τίτλου. Ο υπολογισμός αυτός εκφράζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
όπου:
Ν = αριθμός μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών.
ΒΜκ= βαθμός του μαθήματος κ ΠΜκ = πιστωτικές μονάδες του μαθήματος κ Σ
ΠΜ = σύνολο πιστωτικών μονάδων για τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών
5. Ο τύπος του ΔΜΣ ανά είδος ΠΜΣ είναι κοινός για όλα τα Τμήματα του ΕΚΠΑ και σχέδια τους παρουσιάζονται στο άρθρο 21 του Κανονισμού Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
6. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ».
Άρθρο 17
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΠΜΣ
1. Αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης
Το ΔΠΜΣ αξιολογείται στο πλαίσιο της περιοδικής αξιολόγησης/πιστοποίησης του Τμήματος που διοργανώνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται η συνολική αποτίμηση του έργου που επιτελέστηκε από το ΠΜΣ, ο βαθμός εκπλήρωσης των στόχων που είχαν τεθεί κατά την ίδρυσή του, η βιωσιμότητά του, η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, ο βαθμός συμβολής του στην έρευνα, η εσωτερική αξιολόγησή του από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες, η σκοπιμότητα παράτασης της λειτουργίας του, καθώς και λοιπά στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του έργου που παράγεται και τη συμβολή του στην εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση.
Αν το ΔΠΜΣ κατά το στάδιο της αξιολόγησής του κριθεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας του, λειτουργεί μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών σύμφωνα με την απόφαση ίδρυσης και τον κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών.
2 Εσωτερική αξιολόγηση
Στο τέλος κάθε εξαμήνου, πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντος/ουσας από τους/ις μεταπτυχιακούς φοιτητές/ριες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις αρχές της ΕΘΑΑΕ Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
Μετά τo μέσο του εξαμήνου και κατά τη διάρκεια εκάστου μαθήματος, ενεργοποιείται ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο είτε στην ηλεκτρονική τάξη του κάθε μαθήματος, είτε κεντρικά από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΠΑ για κάθε μαθήματα. Οι φοιτητές/τριες ενημερώνονται για την ενεργοποίηση των ερωτηματολογιών από τους διδάσκοντες/ουσες ή τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ είτε δια ζώσης, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στο τέλος του εξαμήνου και πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, τα ερωτηματολόγια κλείνουν. Στο διάστημα των εβδομάδων που τα ερωτηματολόγια παραμένουν ενεργοποιημένα οι φοιτητές/τριες μπορούν να συνδεθούν στην αντίστοιχη πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν από το ΕΚΠΑ και να τα συμπληρώσουν ανωνύμως. Μετά τη λήξη της εξεταστικής και την οριστικοποίηση των βαθμολογίων, τα ερωτηματολόγια θα ανοίγουν είτε από τον Συντονιστή κάθε μαθήματος εφόσον τα ερωτηματολόγια ενεργοποιήθηκαν στην πλατφόρμα eclass, είτε από τριμελή επιτροπή που έχει ορισθεί από τη ΕΠΣ στις αρχές κάθε ακαδημαϊκού έτους εφόσον τα ερωτηματολόγια ενεργοποιήθηκαν στην κεντρική πλατφόρμα survey του ΕΚΠΑ και θα κοινοποιούνται στον/ην Συντονιστή/στρια του κάθε μαθήματος και στον/ην Διευθυντή/ντρια. Μέλη της τριμελούς Επιτροπής πραγματοποιούν τη στατιστική επεξεργασία και γράφουν την σχετική έκθεση. Για τις ερωτήσεις που αφορούν τους διδάσκοντες /ουσες στο ίδιο μάθημα, εξάγεται ο Μ.Ο. για κάθε ερώτηση, ενώ υπολογίζεται και η απόκλιση του κάθε διδάσκοντα/ουσας από αυτόν. Τα αποτελέσματα συζητούνται στην ΕΠΣ και στέλνονται σε όλους τους διδάσκοντες/ουσες, χωρίς τα ονόματα των διδασκόντων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που αφορούν κάθε διδάσκοντα/ουσα και βρίσκονται στην κατοχή της τριμελούς επιτροπής, κοινοποιούνται στον/στη διδάσκοντα/ουσα.
Η ΕΠΣ χρησιμοποιεί τα στατιστικά αποτελέσματα για επαναπροσδιορισμό της ύλης των μαθημάτων, τη βελτίωση των υποδομών και παροχών του, στις αναθέσεις των μαθημάτων και την αξιολόγηση των διδασκόντων/ουσών ως προς τη διατήρηση των αναθέσεων και την εξέλιξη τους. Η όλη διαδικασία αποβλέπει στη βιωσιμότητα του Προγράμματος και το υψηλό επίπεδο σπουδών.
Άρθρο 18.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ.
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με ισχύουσα νομοθεσία.
Άρθρο 19
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές/τριες ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σύμφωνα με πρόγραμμα μαθημάτων που ήταν σε ισχύ κατά το έτος εισαγωγής τους στο ΔΠΜΣ.
Για όσα θέματα δεν ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διατριβών του ΕΚΠΑ ή στον παρόντα Κανονισμό, αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΠΣ του ΔΠΜΣ.
Μαθήματα |
Διδ. Ώρες |
ECTS |
Προχωρημένη Οργανική Χημεία http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM301/ Δ. Γεωργιάδης, Π. Μουτεβελή-Μηνακάκη |
26 |
6 |
Σύγχρονες Φασματοσκοπικές Μέθοδοι και Μέθοδοι Ανάλυσης http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM304/ Γ. Κόκοτος, Θ. Μαυρομούστακος, Χ. Παππάς |
26 |
6 |
Οργανική Σύνθεση http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM302/ Γ. Βουγιουκαλάκης, Χ. Κόκοτος, Η. Κουλαδούρος |
26 |
6 |
Φαρμακοχημεία και Χημεία Βιομορίων http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM298/ Σ. Βασιλείου, Θ. Γκιμήσης, Γ. Κόκοτος, Β. Μαγκριώτη |
26 |
6 |
Ειδικά Θέματα Χημείας http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM303/ Δ. Γεωργιάδης, Γ. Κόκοτος, Π. Μουτεβελή-Μηνακάκη, Β. Μαγκριώτη, Π. Ταραντίλης |
26 |
6 |
Σύνολο |
|
30 |
Α΄ Εξάμηνο
Β΄ Εξάμηνο
Μαθήματα |
Διδ. Ώρες |
ECTS |
Πρότυπη Βιβλιογραφική Εργασία http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM311/ Θ. Γκιμήσης |
39 |
10 |
Προχωρημένες Εργαστηριακές Τεχνικές Σύνθεσης και Ανάλυσης Ι http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM324/ Σ. Βασιλείου, Γ. Βουγιουκαλάκης, Δ. Γεωργιάδης, Θ. Γκιμήσης, Χ. Κόκοτος, Β. Μαγκριώτη, Θ. Μαυρομούστακος |
39 |
10 |
Προχωρημένες Εργαστηριακές Τεχνικές Ανάλυσης και Ανάλυσης ΙΙ http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM323/ Σ. Βασιλείου, Γ. Βουγιουκαλάκης, Δ. Γεωργιάδης, Θ. Γκιμήσης, Χ. Κόκοτος, Β. Μαγκριώτη, Θ. Μαυρομούστακος |
39 |
10 |
Σύνολο |
|
30 |
Γ΄ Εξάμηνο
Μαθήματα |
ECTS |
Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας Σ. Βασιλείου, Γ. Βουγιουκαλάκης, Δ. Γεωργιάδης, Θ. Γκιμήσης, Χ. Κόκοτος, Β. Μαγκριώτη, Θ. Μαυρομούστακος |
30 |
Σύνολο |
30 |
Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
"Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία"